ZEMİN KATTA OTURANLAR ASANSÖR BAKIM VE ONARIM ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?


ZEMİN KATTA OTURANLAR ASANSÖR BAKIM VE ONARIM ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?

 

         Bir çok kişi tarafından merak edilen  ve kimi zaman üzerinde tartışılan bir konudur. Asansörü kullanmadığı  ve zemin katta  oturduğu halde asansör bakım ve onarım giderlerini ödemek zorunda olup olmadığı sorusunun cevabı: Evet ödemek zorundadır. Zira, Kat Mülkiyeti Kanununun 20/c maddesinde “….c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.” şeklinde amir hüküm bulunmaktadır.

 

 Kiracı veya mülk sahibi bu hakkını kullanmaktan vazgeçse yani “ben asansörü hiç kullanmıyorum, kullanmayacağım, ihtiyacım yok, bundan dolayı asansör bakım ve onarım giderlerini ben ödemeyeceğim” şeklinde bir bahane ileri sürmesi geçerli olmayıp söz konusu ortak giderleri ödemek zorundadır. Aksi halde hakkında icra takibi başlatılması ve dava açılması söz konusu olacaktır.

 

                                           PEKİ ASANSÖR MASRAFLARI NELERDİR? HANGİ KALEMLERİ KİRACI ÖDER, HANGİLERİNİ KAT MALİKİ (Ev Sahibi) ÖDER?

         Öncelikle bu hususta ikili ayırıma gitmekte yarar vardır. Şöyle ki:

1- Asansörün servis ve elektrik bakımları, kullanımdan kaynaklı onarım bedelleri ile yıllık periyodik bakım onarım bedellerini kiracı öder.

2- Asansör değişimi ya da yeni parça alınması gibi demirbaş kategorisinde bulunan masrafları ise kat maliki yani ev sahibi ödeyecektir. 

         Bu hususlara dikkat etmek gerekir, aksi halde hak gasbına yol açacaktır.

         Asri Hukuk olarak bu tür hukuki sorunlarla karşılaşan değerli okuyucularımızın bizimle iletişime geçmesinden memnuniyet duyarız. Saygılarımızla

 

                                                                                                                                                                                      Av. Abdulmenaf KAZANLI