GÜZELLİK MERKEZLERİNİN SORUMLULUĞU


GÜZELLİK MERKEZLERİNİN CEZAİ VE HUKUKİ SORUMLULUĞU

 

Güzellik merkezlerinin yaptığı işlemler ile bir tıp uzmanının yapacağı bazı işlemler birbirine çok benzemekte ve çoğu zaman karıştırılmaktadır. Yalnızca Tıp fakültesinden mezun olmuş ve uzmanlık eğitimini tamamlamış bir dermatoloğun yapması gereken bir işlem günümüzde yetkisi ve yeterliliği olmayan bir çok kişi tarafından yapılmaktadır. Halbuki bu, sağlık açısından son derece riskli olduğu gibi hukuki yönden de son derece sakıncalı ve sorumluluk gerektiren bir durumdur. İşbu makalemizde güzellik merkezlerinde yapılan bir lazer epilasyon uygulamasının uygun olup olmadığı ve hukuki sonuçlarını anlatacağız:

 

İş güvenliği her alanda en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Estetik merkezi direk hastaların vücuduna yapılan operasyonların merkezi olduğu için iş kazaları adı altında farklı riskler yaşanabilir. Tüm bu durumların önüne geçmek adına nasıl fabrika, şirket, inşaat gibi yerlerde iş güvenliği sağlanıyorsa ve eğitimleri veriliyorsa estetik merkezlerinde de verilmelidir ve sağlanmalıdır. Özellikle lazer vs. aletler kullanılıyor olması iş yerlerinde risk değerlendirilmesi yapılmasına zemin hazırlamaktadır.

 

Lazer, estetik merkezlerinde kullanılan olmazsa olmaz ekipmanlardan biridir, uyarılmış ışıma ile kuvvetlendirilmiş ışık kullanılırken farklı iş kazaları meydana gelebilir, bunun önüne geçilmelidir. Bu hususta yalnızca mevzuatın izin verdiği kişilerce yapılması önem arzetmektedir.

           

            Güzellik merkezlerinde çoğu zaman yardımcı eleman, ara eleman veya stajyerler istihdam edilmekte ve lazer epilasyon uygulamaları bu sayılan kişilere yaptırılmaktadır. Halbuki, bu şekilde bir uygulama mevzuata açıkça aykırı olmasına rağmen  bir çok güzellik merkezi bu yanlış uygulamalarına devam etmektedir.

 

            Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte;

 

Güzellik salonları

GEÇİCİ MADDE 5 –

(1) 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış güzellik salonları, sağlık kuruluşu statüsünden çıkarılmıştır. Güzellik salonu adı altında açılan işyerleri, 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında belediyelerce ruhsatlandırılır.

 

(2) Güzellik salonunda tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler güzellik salonunda yapılamaz. Bu hususa uymadığı tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır…” hükmüne yer verilmiştir.

 

Lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi ve benzeri hiç bir tıbbi işlem ve bunlara ilişkin hiçbir surette reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetleri yapılamayacaktır.  Dolayısıyla güzellik merkezleri tıp alanına giren bir uygulamayı yapamazlar, aksi durumda idari, hukuki ve şartları oluşması halinde cezai sorumlulukları da meydana gelecektir..

 

                   Görüldüğü üzere güzellik merkezlerinde yasa gereği lazeri hekim dışında kullanma yetkileri bulunmamakta olup, bu yasağa rağmen lazer uygulamalarından dolayı müşterilerin yaralanmalarına neden olunması halinde cezai ve hukuki sorumlulukları doğacaktır. Hapis veya adli para cezası alma durumları da söz konusu olabilecektir.  

 

12. Ceza Dairesi

2017/10434 E.  2019/6925 K.

 

                  "....Taksirle yaralama suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:

 

              Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın sair temyiz itirazlarının reddine ancak;

 

           Olay tarihinde Binkonutlar Tıp Merkezi"nde güzellik uzmanı olan sanık ...’e katılanın lazer epilasyon yaptırdığı, lazer işlemi sonrası vücudunda basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yanıklar oluştuğu olayda; mağdura uygulanan lazer yöntemi ve uygulanan doz miktarı hakkında dosya içerisinde bir bilgiye rastlanılmadığından; öncelikle

 uygulanan yöntem ve doz miktarının uygun olup olmadığı ile olay tarihindeki “Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” hükümleri kapsamında, sanığın lazer epilasyonu uygulama yetkisinin olup olmadığı ile sanığın hukuki durumunun tespit ve tayini yerine eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi,...."

 

            şeklindeki emsal kararında da görüldüğü üzere; sanığın lazer epilasyon uygulama yetkisinin olup olmadığı üzerinde durulmuş, yetkisi olmadığı halde lazer epilasyon uygulaması yapılması halinde ceza alacaktır.

 

            Güzellik merkezlerinın bakım ve uygulamalarından dolayı yaralanan(yanık, kesi vs.) kişilerin bir çok hakları bulunmakta olup, sorumlular hakkında hukuki ve cezai süreç başlatabilirler.

                                                                                                                                                                                                               Av. Abdulmenaf KAZANLI